Anemone

Volgens de overleveringen werd de “Anemone” omstreeks 1933 gebouwd als jacht op de werf van Cyriel de Smet in Gottem in de buurt van Deinze.

De gaffelkotter “Anemone” zou gebouwd zijn volgens de plannen van jachtarchitect Leopold Standaert. Deze ontwierp in 1912 de Scheldejol, een Olympishe eenheidsklasse. Er wordt wel eens gezegd dat de “Anemone” een vergrootte Scheldejol zou zijn. Feit is dat ze met haar houarituig grote gelijkenissen met de Scheldejol heeft. Van het type “Anemone” van 26 voet zijn drie exemplaren gebouwd. Deze is de enige die nu nog overblijft. Bij de inventaris van het schip was ook de oorspronkelijke tekening alsmede de originele blauwdruk inbegrepen.

Tussen 1980 en 1990 werd de “Anemone” gerestaureerd op de werf van Gustaf Mallenger in Antwerpen. Het oorspronkelijke ophaalbaar zwaard en de zwaardkast werden vervangen door een verdiepte lange kiel. De helft van de oorspronkelijke eiken beplanking werd vervangen door een mahonie huid in het onderwaterschip. De wrangen werden grotendeels vervangen en de spanten verdubbeld of vervangen. De dek- en cabinebalken werden nagekeken en waar nodig vervangen. Het cabine dak werd vervangen en er werd een teakdek op het schip geplaatst.

In 1990 werd het schip van Antwerpen naar Gent gesleept, naar de vroegere werf van Minne aan de watersportbaan. In de loop van de volgende jaren tot ongeveer 2000 is het interieur vervangen, alle luiken herbouwd en omwille van de zeileigenschappen werd een boegspriet geplaatst. De “Anemone” is een goede zeiler en heeft al verschillende overwinningen behaald in diverse wedstrijden.